Tarvitsemme oikeudenmukaisen Suomen

Tavoitteet

Jutta Urpilainen

SDP:n puoluehallitus 13.1.2011

Vuodenvaihteen julkinen keskustelu moukaroi oppositiota. Olo on kuin Nokian kännykällä. Mollataan, väheksytään ja samalla kopioidaan. Tämä herättää taistelemaan. Nyt tarvitaan sisua ja sydäntä.

Joidenkin mukaan aika on ajanut SDP:n ohitse. Suomessa pisimpään vallassa olleen maalaisliitto-keskustan puoluevaltuustossa kuultiin, ettei demareita enää tarvita. Voin vakuuttaa, että huhut SDP:n ja Urpilaisen katoamisesta poliittiselta kartalta ovat vahvasti liioiteltua. Me olemme ja me pysymme.

Sosialidemokraatteja tarvitaan niin kauan kuin Suomessa on työttömyyttä ja eriarvoisuutta. Ja näitä nyky-Suomessa riittää.

***

Suomessa on 700 000 vähävaraista. Noin 150 000 lasta taloudellisessa ahdingossa. Neljännesmiljoonaa ihmistä on vailla työtä. Noin 25 000 nuorella ei ole sen paremmin työtä kuin opiskelu- tai harjoittelupaikkaa. Tuhannet nuoret valmistuvat vuosittain työttömiksi, vuosikausien opiskelun ja aherruksen jälkeen.

Suomi on ollut tasa-arvon ja keskinäisen välittämisen maa. Nyt maamme on muuttumassa. Terveyspalveluiden saanti riippuu lompakon paksuudesta. Koulut ovat jakautumassa hyviin ja heikompiin kouluihin.

Suurituloisimpia suomalaisia suosineet ylisuuret veronalennukset ovat tyhjentäneet valtion kassan. Hallituksen veropolitiikalla valtion velkaa on lisätty 9 miljardilla eurolla. Suomalaisten ostovoimasta on pitänyt huolen alhainen korkotaso, ei holtiton veronkevennys.

Suomi siirtyy kuin varkain tasaveroon. Siis pieni-, keski- ja suurituloiset maksavat saman veron, maksukyvystä riippumatta. Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät.

***

Suomessa on ollut kolme oikeistohallitusta, vuosina 1962-66, vuosina 1991-95 ja vuosina 2007-11. Mikä näitä kolmea yhdistää?

Kaikkien näiden hallitusten jäljiltä valtion kassa oli tyhjä! Kuusikymmentäluvulla valtio ei kyennyt edes maksamaan virkamiesten palkkoja. Ahon hallituksen jäljiltä joka kolmas valtion käyttämä markka oli lainattu. Tällä kertaa jälkeen jää 8 miljardin euron budjettivaje.

Normaalisti vaalikauden tässä vaiheessa hallitus esittelee saavutuksiaan. Nyt niitä ei ole. Sen peittämiseksi on alettu vaatia saavutuksia oppositiolta. Aloittaessaan hallitus lupasi vastuullisen, välittävän ja kannustavan Suomen.

Tämän päivän Suomi ei ole meille neljä vuotta sitten luvattu Suomi. Tämä ei ole se Suomi, jonka me haluamme.

***

Tänään demareita tarvitaan jälleen nostamaan Suomi kurimuksesta.

Me haluamme muuttaa isänmaan suuntaa. Me haluamme parantaa hyvinvointivaltiota, jota olimme luomassa ja jota olemme puolustaneet vuosikymmenestä toiseen. Me haluamme takaisin sen yhteishengen, jolla 90-luvun lamasta selvittiin.

Me tarvitsemme oikeudenmukaisen Suomen, jossa jokainen on mukana täysvaltaisena kansalaisena.

  • Verot on asetettava maksukyvyn mukaan.
  • Tulo- ja hyvinvointieroja on kavennetteva.
  • Laadukkaista julkisista palveluista on pidettävä kiinni ja niitä on parannettava.
  • Hyvinvointivaltion kehittäminen vaatii hyvinhoidettua kassaa. Valtiontalouden tasapaino vaatii kasvua, veronkiristystä, säästöjä ja rakenneuudistuksia. Paljon vaikeita päätöksiä, jotka on vain tehtävä.

***

 Suomi tarvitsee 100 000 uutta työpaikkaa. Vain työllä voimme rahoittaa hyvinvointivaltion.

Kysymys on myös ihmisarvosta. Työ tuo työkaverit, onnistumisen elämykset ja toimeentulon. Työ on parasta sosiaaliturvaa. Työ syntyy kasvusta ja kasvu yhteen hiileen puhaltamisesta.

Työelämän pelisäännöt on saatava kuntoon. Tarvitsemme lisää turvaa, parempaa johtamista, joustoja työntekijöiden ehdoilla sekä kanneoikeuden ay-liikkeelle.

Tavoitteenamme on, että suomalaisesta työelämästä tulee maailman parasta.

 ***

SDP on hyvinvoinnin puolustamisessa tosissaan.

Me emme ole sulavasanaisia helppoheikkejä, joiden kiinnostus äänestäjään lopahtaa sillä hetkellä, kun ääni on annettu eikä katteettomille lupauksille löydy minkäänlaista takuuta. Usein suurimpaan ääneen huutavalla on vähiten sanottavaa.

***

Haastan kaikki suomalaiset mukaan kääntämään Suomen suuntaa. Nykyiset vallanpitäjät eivät halua jättää kaveria. Me emme halua jättää ketään.

Vetoan, että jokainen SDP:n jäsen kohtaa kasvoista kasvoihin kaksi muuta suomalaista ja kertoo, että nykymenolle on vaihtoehto. Eduskuntavaaliehdokkaita pyydän puhumaan suoraan 1500 ihmisen kanssa. Nykyisiä kansanedustajia 3000 henkilön kanssa. Ja puolueen johtoa 5000 suomalaisen kanssa.

Tätä toivon viestiä on levitettävä suusta suuhun ja kädestä käteen. Tavoitteenamme on käydä ennen vaaleja puoli miljoonaa poliittista keskustelua toritilaisuuksissa, soppatykeillä, vaalijuhlissa ja kiertäessämme ovelta ovelle.

Uskomme, että saamme aikaan muutosliikkeen.

***

Tänään on 94 päivää aikaa vaalipäivään, jolloin ratkaistaan Suomen suunta neljäksi vuodeksi. Vaikka vaaleissa on mukana useita puolueita, on vaihtoehtoja tasan kaksi.

Oikeistohallituksen jatko perussuomalaisilla mausteilla tai sosialidemokraattien johtama hallitus.

Ajelehtiva Suomi vastaan päättäväinen Suomi.

Kylmä Suomi vastaan välittävä Suomi.

Velkaantumisen ja leikkauslistojen Suomi tai vastuullisen talouslinjan Hyvinvointi-Suomi.

 Viestimme tänään on:

 SDP:tä tarvitaan.

 SDP ei luovuta.

 SDP muuten taistelee.