Arton kynästä: HSL – turvatakuu kuntalaisille

Etusivu

Maanantaina Tuusulan kunnanhallitus päätyi esittämään viikon päästä kokoontuvalle kunnanvaltuustolle, että Tuusulan kunta liittyisi HSL-kuntayhtymään 1.1.2018.

Liittymispäätös olisi pitkästä aikaa positiivinen uutinen Tuusulan joukkoliikenteen kehitysnäkymille. Liittyminen ei varsinaisesti tai ainakaan heti parantaisi joukkoliikenteen palvelutasoa, mutta paljon myönteisiä näkymiä se toisi tullessaan.

Tuusulan vetovoimatekijät kaipaavat uusia tuulia. Usean vuoden muuttotappioluvut on saatava kääntymään positiiviseen suuntaan. Vuoden 2016 osalta muuttovoitto oli tasan yksi ihminen, muu asukasluvun kasvu oli perua syntyvyyden ja kuolleisuuden erotuksesta. Tuusulan myönteisen kehityksen kulmakivi on asukasluvun kasvu 1-2 % vuodessa, se on menestyvän kunnan ja kuntatalouden perustus. Jotta asukaslukua saadaan kasvuun, niin se edellyttää rakennettavissa olevia tontteja, asuntorakentamista ja joukkoliikenteen parantumista.

Myyntikelpoisten asunto- ja yritystonttien näkymät ovat vihdoin parantuneet Etelä-Tuusulassa. Hyrylän ympäristössä on viime kuukausien aikana hyväksytty valtuustossa kolme tärkeää asemakaavaa: Puustellinmetsä, Anttilanranta ja Lahelanpelto II. Niissä on hyvä alku lähivuosien voimakkaammalle asuntorakentamiselle. Erityisesti pientalotonttitarjontaan vastaavat Anttilanrannan ja Lahelanpelto II:n asemakaavat. Myös Puustellinmetsän asuntomessualue on upea juttu.

Asuntorakentamista voidaan vauhdittaa lisäämällä asumisoikeus- ja vuokra-asuntorakentamista. Tämän hetken asuntotuotanto on liian painottunut omistusasumiseen ja sen vuoksi asuntotuotantomäärät ovat aivan liian pieniä. Hyrylässä voi olla kerrallaan käynnissä tai siis on ostokysyntää korkeintaan kahdelle kerrostaloprojektille. Rakenteilla tulisi olla koko ajan vähintään kolminkertainen määrä asuntoja, jotta kehitys olisi myönteinen.

Myönteinen kehitys edellyttää myös kunnon joukkoliikenneratkaisua. Nykyinen ELY-perusteinen joukkoliikennemalli kärvistelee kuolinkoureissaan ja tähän tarvitaan uusi suunta. Sen voi tuoda ainoastaan HSL-kuntayhtymä. Kunnon resurssit ja selkeä järjestelmä yksinkertaisine lippuineen on toivottava kehityssuunta, vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Vetovoima koostuu monen tekijän summasta, mutta keskeisimpänä ovat asuntotarjonta, joukkoliikenne ja kaupalliset palvelut. HSL-liittyminen antaa uuden askeleen kohti parempaan, tulevaisuuden Tuusulaa.

Arto Lindberg, valtuuston puheenjohtaja

 

Kommentoi