Klaus Koivunen, Tukea kotona asuville seniorille

Tuusulan kunnan talous on ajautumassa ahdinkoon johtuen useista syistä kuten: liian alhainen veroprosentti, arvioitua heikompi verokertymä, sosiaali- ja terveystoimen jatkuva alibudjetointi ja myytävien omakotitonttien vähyys. Korjaavat toimenpiteet on tehtävä viimeistään syksyllä, ensi vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä.

Yhtenä tavoitteena tulee olla aiempaa suurempi panostus ennalta ehkäisevään työhön. Tämä koskee sekä lapsia, nuoria, perheitä, että ikääntyviä senioreita, Lisääntyvä huostaan otettujen lapsien määrä, syrjäytyneet nuoret ja vanhusten uudet laitospaikat ovat kunnalle erittäin kalliita ratkaisuja.

Koti on mieluisin asuinpaikka

Koti on meille kaikille mieluisin asuinpaikka, siksi ennaltaehkäisevän toiminnan tärkeys on ymmärrettävä ja kotona asumista on kaikin tavoin tuettava. Siivous, ikkunoiden pesu, ateriapalvelut, kaupassa käynti tai kauppatavaroiden tilaus ja omakotitaloissa asuvien osalta myös nurmikon leikkuu ja lumityöt auttavat senioria selviytymään arjen askareista omassa kodissaan huomattavasti pidempään kuin se olisi mahdollista ilman kunnan tukitoimia. Merkittävä panos on myös omaisten ja naapurien tuki sekä eläkejärjestöjen harrastetoiminta. Myös omaehtoinen liikunta ja oikea-aikainen kuntoutus parantavat elämisen laatua, ja samalla säästämme hoitomenoja.

Kotona tapahtuu jo tilastoidenkin valossa eniten tapaturmia. Usein tapaturma-alttius kasvaa ikääntymisen myötä, reaktiokyky hidastuu ja luut haurastuvat. Senioreiden kotona asumisen turvallisuutta voidaan kuitenkin helposti ja edullisesti parantaa monenlaisten apuvälineiden kuten turvakahvojen, turvakaiteiden ja turvapuhelimien avulla.

Senioriasuntojen tuotantoa lisättävä

Ikääntyvä väestö on eniten kasvava väestöryhmä, siksi keskustoihin palveluiden läheisyyteen on kaavoitettava senioreille soveltuvaa omistus- ja vuokratalotuotantoa, johon he voivat esim. omakotitalosta muuttaa. Senioriasuntojen tarve on jo Tuusulassakin useita satoja asuntoja. Hyrylään tuleva uusi asuinalue Rykmentinpuisto on erinomainen paikka kaavoittaa senioritalotuotantoa. Senioritaloissa on hissit ja turvapuhelinjärjestelmät, asunnoissa on turvalaitteita ja kulku siellä on esteetöntä. Seniorit saavat tarvittaessa kotiinsa myös ruoka- ja terveydenhoitopalveluita.

Peruspalvelut kustannetaan yhteisesti kerätyistä varoista

Meidän on saatava tarvitsemamme hoito ja tukipalvelut asuinpaikasta, iästä ja varallisuudestamme riippumatta. Nyt kannattaa miettiä, minkälaisia ihmisiä haluamme valtuustoon?  Me tarvitsemme sinne ihmisiä, joilla on osaamista, kykyä ja rohkeutta ajaa senioreille ja koko kunnalle tärkeitä asioita.

Klaus Koivunen